A bodzát mindenki szereti, főleg Nagypapa. A szedéséhez csupán egy stabil lábakon álló létrára van szükség. Az nem megfelelő, amivel a pókhálókat tünteted el a szoba plafonjáról, az bizony összecsuklik a dzsumbujban, és nem érdekli, hogy te épp rajta egyensúlyozol. Indokolt még egy éles kerti olló, a magasban nem érdemes tompa késsel mókolni, mert annyi élőlény indul felderítőútra a szemed, füled és lepénylesőd környékén, hogy jobb csukott szemmel, némán és kalappal a fejeden hajkurászni a bodzavirágokat. Nem kell aggódni, a bodza mézédes illata vezeti majd a kezed, ígérem. 

Nagypapa nyitott szemmel és hangosan szedi a bodzát. A szomszéd dombról is hallani az ágcsapkodást és Nagypapa elszánt lépteit, ahogy a hatalmas, beláthatatlan bokor belseje felé halad. Kiáltok Nagypapának, hogy vigyázzon, mert el fog zuhanni a létrával. Nagypapa nevet egy jót, amatőrök, gondolja magában, aztán visszakiált, hogy add a kosarat, na, kapd el, most dobom, gyere máááár. Nagypapa csak úgy dobálja a termést a magasból, mint a mennyei mannát, úgy hullik lefelé a bodza virágja zöld kis pókokkal, amik a vállamon landolva kezdenek új életet. Nagypapa megerősítő szavai hallatán majdnem elhiszem, hogy nincs ott pók, de ha van, akkor csak meg akar csiklandozni és elenged utána, de közben kuncog egy jót magában. 

Nagypapa ismeri a legjobb bodzalelőhelyeket, ahol a legtöbbet éri a nap a virágokat, ott a legfinomabb. Egy nap elegem lett a létrázásból meg a bodzahajhászásból, így ültettem egy bodzafát, amit kertészetben szereztem be. Hát jól el is száradt, nem sokáig bírta. Rövidesen visszaálltunk a bodza gyűjtéséhez a vadonban, de főleg Nagypapa két keze által telt meg színültig a kosár. Én szörpöt, Nagypapa pedig teát készített a virágokból. Ha bodzaszörpöt készítesz, nem ajánlatos átmosni a bodzát, mert ha lemosod a virágport, elveszik a bodza aromás ízvilága is, úgy már csak cukorral tudod orvosolni a szirupot. Hát én megmostam. Jó ízetlen is lett, de bogármentes. Az elkészítése egyszerű, a bodzákat vagy megmosod vagy nem. Néha a málnalekvárt is kukacokkal együtt passzírozzuk át vagy főzzük meg. Marcsa mindig azt mondja, nem kell kíváncsiskodni és szétszedni a málnát, hogy meglesd a belsejét. Na meg időjárástól függ, hogy van-e kukac vagy nincs. Ahogy egy régi dakota közmondás tartja, az igazság nem fáj, ha nem tudsz róla. 

Amennyiben nem mostad meg a bodzát, akkor keress egy nagy, öt literes dunsztos üveget a pincében és töltsd meg kéz meleg vízzel. Vágj karikára két-három darab citromot és dobd a vízbe a virágokkal együtt, vigyázz, hogy ne essenek szét. Hagyd állni két napig, de mindennap keverd át egyszer. Ha jól kiázott a bodza, akkor szűrd le, hogy megszabadulj az esetleges apró élőlényektől, aztán készülhet a szirup. Forrald fel a vizet, ami már átvette a bodza ízét, ötven dekagramm cukorral és tizenöt gramm citromsavval. A citromsav teszi savanykássá a főzetet, lehet kísérletezni, mennyit adsz hozzá, ez érvényes a cukor adagolására is. A kész szörpöt még forrón öntsd bele meleg üvegekbe, majd jól zárd le, helyezd egy kosárba és takard le konyharuhával. Felbontás után legjobb hűtőben tárolni. 

Nagypapa kilencvenegy éves lesz idén, de egy hatvan éves, életerős ember akarata rejtőzik a testében. Számára nincs lehetetlen, csak akadály, az pedig kikerülhető, ha ügyes vagy. Néha elromolnak dolgok, néha mi rontjuk el őket, és utána nehéz összerakni. Tényleg nehéz összerakni, ez most nem motivációnak szántam. De ha eléggé akarod, és másra se gondolsz, én tudom, hogy bármit meg lehet csinálni, mert én láttam Nagypapát.

Ismeritek a dalt? Ha mentek bodzát szedni, ezt énekeljétek:

„Bodzavirágból, bodzavirágból 
Hullik a, hullik a sárga virágpor. 
Fönt meg a felhők szállnak az égen, 
Bodzafehéren, bodzafehéren. 
Szállj, szállj, felhő, 
Pamacsos, 
Hullj le, te zápor,
Aranyos, 
Hullj le, te zápor, 
Égi virágpor,
Égen nyíló bodzavirágból.”

Az írás a FALUMAGAZIN 2023/2. számában jelent meg. A képek a szerző tulajdonában vannak.

Ha kíváncsi vagy legújabb írásaimra, kövess Facebook oldalamon!